Een op de vijf mantelzorgers komt krap bij kas te zitten

Mantelzorgers schieten er vaak financieel bij in, blijkt uit onderzoek. Familie en overheid moeten bijspringen, vindt mantelzorgvereniging Mezzo.

Een op de vijf mantelzorgers heeft moeite om de kosten van het mantelzorgen op te brengen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim drieduizend mantelzorgers. De meest genoemde post zijn reiskosten, bijvoorbeeld voor kinderen die naar hun ouders in een andere woonplaats moeten reizen, of voor het vervoer van degene die zorg nodig heeft.

Verder hebben veel mantelzorgers een hoge telefoonrekening en betalen ze mee aan de eigen bijdrage voor zorg. Voor bijna een derde van de mantelzorgers zijn al dit soort mantelzorgkosten samen hoger dan honderd euro per maand.

“We moeten de kosten voor het mantelzorgen serieus nemen”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, de vereniging van mantelzorgers die medeverantwoordelijk is voor het onderzoek. “Er zijn ruim 850.000 Nederlanders die langere tijd intensief voor een naaste zorgen. Op de langere termijn gaat dit voor sommige van hen om bedragen van duizenden euro’s”, zegt Hoogendijk.

Onkostenvergoeding

Het onderzoek naar de financiële positie van mantelzorgers is onderdeel van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een online vragenlijst van Patiëntenfederatie Nederland, Mezzo en enkele andere belangenverenigingen. Volgens Mezzo komt het steeds vaker voor dat kinderen en ouders verder uit elkaar wonen, en zijn vooral reiskosten daardoor steeds vaker een obstakel bij mantelzorg. Gemeenten bieden via de bijzondere bijstand wel onkostenvergoeding aan, maar daarvoor gelden volgens Hoogendijk vaak strenge voorwaarden.

“Als ouders voor wie je zorgt goed kunnen rondkomen, kun je hen best een tegemoetkoming in die kosten vragen”, adviseert Hoogendijk aan mantelzorgers. “Daar rust nog een enorm taboe op. Ook kun je in het gezin de kosten van de mantelzorger delen, bijvoorbeeld onder broers en zussen. Ben je bewust van deze kosten, en praat er op tijd over.”

Hebben ouders en andere familieleden het niet zo breed, dan moet de samenleving bijspringen, vindt Hoogendijk. “We vinden het als maatschappij belangrijk dat we meer voor elkaar zorgen. Dan moeten we dat ook mogelijk maken.” Ze ziet daarbij een rol voor verzekeraars, gemeenten en voor het Rijk, dat bijvoorbeeld mantelzorgkosten aftrekbaar zou kunnen maken voor de belasting.

Minder werken

Naast de mantelzorgers die het krap hebben of geld tekort komen (samen een kleine twintig procent), zijn er ook mantelzorgers die de kosten goed kunnen opbrengen (bijna zestig procent). Een kwart van de mantelzorgers kan de kosten wel opbrengen, maar moet er andere dingen voor laten.

De zorg voor een ander heeft voor een derde van de deelnemers aan het onderzoek gevolgen voor het werk: zij werken minder, zijn helemaal gestopt of (deels) arbeidsongeschikt geraakt. “Dit is de groep waarbij er als gevolg van mantelzorg ook minder inkomsten binnen komen”, zegt Hoogendijk, “Zij ondervinden de grootste financiële druk.”

Bron: Trouw

 

Plaats een reactie